“WIJ geven om elkaar!”

In een tijd van onzekerheid en angst blijven WIJ ondanks alles om elkaar geven. De oorlogen die onze wereld op dit moment teisteren, hebben ons geïnspireerd om ons beste beentje voor te zetten en hulp te blijven bieden aan degenen die het hardst nodig hebben.

Met trots willen we delen wat we het afgelopen jaar samen hebben bereikt.

Allereerste willen wij onze oprechte dank uitspreken aan alle donateurs, lokale hulpverleners en Nederlandse organisaties die hebben bijgedragen aan de hulpacties in 2023. Zonder uw steun en samenwerking zouden al deze waardevolle initiatieven niet mogelijk zijn geweest.Jullie voortdurende inzet heeft geleid tot concrete hulp voor mensen in nood. Jullie mooie daden zijn hartverwarmend!

We hebben alleen maar bewondering en respect voor het werk van onze vaste partners – SOEGG en Rotary, stichting Grup Civic Botosani in Roemenië, en Reference Point en Antifragility in Oekraïne. Jullie toegewijde betrokkenheid bij de problemen die onze maatschappij op dit moment teisteren is een mooi voorbeeld voor ons allemaal.

Activiteiten van HUMANE in 2023: 

1. Met de grote winteractie “Trek je jas uit voor Oekraïne” was het jaar goed begonnen. Dit initiatief, waaraan HUMANE samen met Stichting MyZwolle heeft deelgenomen, heeft geleid tot een donatie van meer dan 10.000 winterjassen met een eigen verhaal. Deze jassen zijn door heel Nederland gedoneerd en uiteindelijk uitgedeeld aan mensen die lijden tijdens de oorlogswinter in Oekraïne, mensen die worstelen om hun schuilplaatsen te verwarmen, warme kleding te kopen, en warme maaltijden te koken. De donaties zijn door Stichting Single Goal (uit Chernivtsi, Oekraïne) gebracht waar ze het meest nodig zijn. 

2. ISALA heeft een indrukwekkende donatie via HUMANE gedaan van medische hulpmiddelen naar Oekraïne. Deze donaties omvatten echoapparaten, ziekenhuis- en IC-bedden, matrassen, rolstoelen, bewakingsmonitoren, bloeddrukmeters, en nog veel meer. De couveuse voor de kwetsbare vroeggeboren oorlogssbaby’s was het kroonjuweel!  De collectie groeit nog steeds. Zodra de afdeling Medische technologie op een apparaat stuit dat niet meer wordt gebruikt, nemen ze contact op met HUMANE. 

3. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis heeft ook deelgenomen aan de verzamelingsactie van medische apparatuur. Ze hebben via HUMANE beademingsapparaten, ziekenhuisbedden, kinderbedjes, onderzoeksbanken, en infuuspompen gedoneerd. 

Door een mooie samenwerking met SOEGG is een deel van deze donaties al aangekomen of onderweg naar verschillende ziekenhuizen en klinieken in Oekraïne.

4. Wecovi heeft 8000 flessen desinfectiemateriaal gedoneerd die hard nodig zijn om de hygiëne in ziekenhuizen optimaal te houden. De spray is vooral nuttig in medische omgevingen waar oppervlaktes makkelijk gedesinfecteerd kunnen worden.

5. In samenwerking met Rotary Noord-Nederland heeft HUMANE 12 noodaggregaten gedoneerd. Deze aggregaten zijn van cruciaal belang in tijden waarin de hele infrastructuur van Oekraïne wordt aangevallen. Het ziekenhuis in Cherkasy en de huisartsenposten zijn nu niet langer afhankelijk van het elektriciteitsnet om patiënten medische zorg te verlenen.

6. CRAFT heeft 4 pallets sportkleding gedoneerd. Dit is van groot belang in oorlogstijden, aangezien sport zorgt voor gezonde afleiding. De mentale en fysieke gezondheid van mensen is van groot belang, vooral in tijden van conflict.

7. HUMANE steunt Stichting Antifragility met het opzetten van een eetkantine in de schuilkelder van de kathedraal in Lutsk, Oekraïne. Het doel van dit project is om een veilige ruimte te creëren voor mensen tijdens luchtaanvallen en hen een warme, droge omgeving te bieden waar ze in grote groepen kunnen samenkomen om te eten en elkaar te ondersteunen. Bovendien steunt HUMANE Antifragility om zeven dagen per week een warme maaltijd aan te kunnen bieden aan meer dan 200 kwetsbare mensen in Lutsk. Hoewel we helaas niet in staat zijn om miljoenen mensen in het oorlogsgebied te helpen, is ons doel om lokale hulporganisaties die op vrijwilligers steunen, te laten voelen dat ze gezien en gesteund worden. Hiermee kunnen zij hun belangrijke werk voortzetten en volhouden. 

8. Samen met stichting Grup Civic heeft HUMANE in 2023 meer dan 300 kwetsbare ouderen en meer dan 200 arme gezinnen met veel kinderen in regio Botosani, Roemenië bereikt. De voedselonzekerheidscrisis heeft hier de situatie aanzienlijk verslechterd. Meer dan de helft van de bevolking op de platteland leeft nu in extreme armoede. HUMANE biedt regelmatig voedselpakketten aan als noodhulp om de crisis te overleven.

9. HUMANE heeft in 2023 meer dan 350 kinderen geholpen aan een goede schoolstart met volledig uitgeruste schooltassen. Het streven naar gelijke toegang tot onderwijs is een fundamenteel recht voor alle individuen.

10. Kleine daden, groot geluk: vrijwilligers in Hattem maken mutsjes en sokken voor 200 kwetsbare kindjes. 

11. Kunstenaar Paula de Graaff heeft haar kunstwerk “Troost” gedoneerd aan HUMANE. Dit kunstwerk hebben wij geveild om de slachtoffers van oorlogsgeweld te helpen.

12. Huisarts Paul Wijnhoven gaat met pensioen en doneert zijn praktijk via Humane aan huisarts in Oekraïne: een sterilisatie apparaat, microscoop, onderzoek bank- allemaal waardevolle medische hulpmiddelen essentieel in een huisartsenpraktijk. 

Maar we zullen hier niet stoppen. We kunnen niet stil blijven zitten terwijl deze verwoestende crisis ernstige gevolgen heeft voor heel Europa. HUMANE lanceert de campagne “Samen de Winter Door”. 

Als gevolg van de oorlog in Oekraïne heeft de wereld te maken met een verwoestende voedselcrisis met ernstige gevolgen, ook voor Europa. In Oekraïne zelf, zijn er meer dan 6 miljoen mensen ontheemd geraakt en maar liefst 17 miljoen mensen zijn afhankelijk geworden van humanitaire hulp om te overleven.  Met een donatie van slechts één euro zijn lokale vrijwilligers in crisisgebieden in staat om een gezonde warme maaltijd te koken voor de kwetsbare mensen in nood. Een kleine bijdrage, die het verschil kan maken voor iemand die honger lijdt.

Nogmaals, hartelijk dank voor uw waardevolle bijdrage aan deze belangrijke initiatieven. Uw vrijgevigheid hebben het leven van velen positief beïnvloed! Blijf ons alsjeblieft helpen om te helpen! Samen staan we sterker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *