De huidige
omstandigheden
in Oekraïne

SAMEN DE WINTER DOOR: Onverzettelijke Hulpverlening in Oekraïense Crisisgebieden ondanks Nieuwe Regels

In deze turbulente tijden, waarin veel andere hulporganisaties overwegen hun activiteiten in Oekraïne te staken, blijft HUMANE vastberaden doorgaan met het bieden van hulp in oorlogs- en crisisgebieden. Deze voortzetting is van het grootste vitaal belang, met name nu met een nieuwe oorlogswinter op komst.

Op 1 december treden nieuwe regels vanuit Kiev in werking, die een strikte registratie vereisen van producten die Oekraïne binnenkomen. Deze regels zijn bedoeld om de zwarte markt en btw-ontduiking tegen te gaan. Hoewel deze maatregelen begrijpelijk zijn, maken dit voor onder meer Nederlandse vrijwilligersorganisaties vrijwel onmogelijk om te blijven helpen in Oekraïne. 

HUMANE daarentegen gaat onverminderd door! Als organisatie werken we transparant en traceerbaar. We begrijpen het belang van het handhaven van ethische normen en het vermijden van misbruik van hulpbronnen. Onze toewijding aan de mensen in Oekraïne en de crisis gebieden eromheen blijft onwrikbaar.

We bieden noodhulp aan in de vorm van medische apparatuur en noodvoedsel, wat van onschatbare waarde is voor de bevolking in Oekraïne. Onze lifelines blijven open, en we zijn vastbesloten om degenen die het meest getroffen zijn door de oorlog en crisis te ondersteunen.

Met het oog op de komende strenge winter streven we voor voedselzekerheid in crisisgebieden in Orkraine en eromheen via een nieuwe winter campagne: “Samen de winter door!” 

❄️🤝 “Samen de Winter Door!” ❄️🤝 Doe mee in de strijd tegen honger! 🌍 

Moeders van overleden oekraïense soldaten vinden betekenis in het helpen bij oorlogsinspanningen

De “Soldiers’ Mothers” organisatie is een van de duizenden civiele liefdadigheidsorganisaties die in 2014 in het land opdoken en steun verleenden aan soldaten en hulp aan vluchtelingen uit door Rusland bezette gebieden die een gemeenschap nodig hadden.

De organisatie is nu strategisch gelegen in Zaporizhzhia, de regionale hoofdstad en een humanitair centrum voor vluchtelingen die de Russische bezetting ontvluchten, slechts 60 kilometer verderop. Ongeveer 60% van de oblast Zaporizja is bezet sinds maart 2022.

Sinds de grootschalige invasie begon, verwelkomde de organisatie, oorspronkelijk geleid door moeders van actieve militairen, een toenemend aantal vrijwilligers uit steden en dorpen die verwoest en bezet waren door Russische troepen in de oblast.

Het oorspronkelijke 10-koppige team uit 2014 groeide uit tot 1.000 vrijwilligers, die goederen naar de frontlinie brachten of de voorraden regelden, tot de nok toe gevuld met buitenlandse humanitaire hulp.

Liudmila Pechurina, het hoofd van de organisatie “Soldiers’ Mothers”, was geen uitzondering.

De 66-jarige moeder van vier kinderen richtte de liefdadigheidsorganisatie op in 2014 toen de oorlog begon.

Al haar ‘jongens’ gingen ten strijde en keerden na een pauze terug naar de frontlinie toen Rusland een totale oorlog ontketende, vertelde ze aan de Kyiv Independent.

“Ze belden me op 24 februari en zeiden dat ik niet moest huilen en sterk moest zijn”, zei ze. “En dat ze teruggingen naar de oorlog.”

En Pechurina ging ook weer aan het werk. Sinds het begin van de oorlog heeft ze haar leven aan het centrum gewijd. “Ik behandel iedereen hier als mijn kinderen”, zei ze.

“Ze doen alles voor de overwinning”, zei ze.
‘Soldiers’ Mothers’ staat altijd open en bruist altijd van de activiteit, zei Pechurina. De meeste vrijwilligers zijn vrouwen van alle leeftijden tot 80, die dagelijks om 8.30 uur komen.

Sommigen helpen met het breien van camouflage, sommigen assembleren loopgraafkaarsen van karton en blikken, sommigen naaien warm ondergoed voor soldaten, terwijl anderen de voorraden humanitaire hulp beheren die uit de kleine opslagruimtes van het kantoor stromen.

“We hebben 67 mensen in dit centrum”, zei ze, maar er is niet genoeg ruimte voor iedereen die wil helpen.

“We hebben medicijnen, tactische kleding, voedsel, gewone kleding, generatoren, voedsel voor huisdieren, snoep, ontbijtgranen”, zei een vrijwilliger die trots de voorraden aan de Kyiv Independent liet zien.

Sommige vrijwilligers van het centrum zijn vluchtelingen uit bezette gebieden die zichzelf bezig houden en zich nuttig voelen door “hulp aan onze jongens” te sturen, zei een van hen.

Het centrum biedt ook psychologische ondersteuning. Het is een plek waar moeders die hun kinderen in oorlog hebben verloren, kunnen zitten en praten over hun verdriet.

Iryna Baranovska kwam eind december naar het centrum, een maand nadat ze haar zoon Artem had verloren, die stierf in de buurt van Kherson.

“Ik heb een maand achter elkaar gehuild, maar toen besloot ik dat ik iets moest doen omdat ik anders gek zou worden”, zei Baranovska, de 58-jarige uit Orikhiv.

Kort daarna begon ze bij de “Soldiers’ Mothers” organisatie te werken.

Kapotgeschoten kerk… Oekraïners vieren ondanks oorlog paasfeest

“Het belangrijkste is dat de kerk er nog staat”, zegt de lokale priester.

Lukashivka in de regio Tsjernihiv werd vanaf begin maart 2022 bezet door Russische troepen en zou tegen het einde van de maand zijn heroverd.

De kerk is gebouwd aan het begin van de 20e eeuw en lokale media meldden vorig jaar dat Russische troepen het gebruikten als munitiedepot.

Gelovigen kwamen zondagochtend vroeg naar het kerkterrein om de zegeningen van priester Serhii in ontvangst te nemen.

Internationale Vrouwendag

Vandaag, op de Internationale Vrouwendag, zetten we Olena Koretska graag in het zonnetje.

Olena samen met haar familie en vrienden kookt voor 200 tot soms wel 300 kwetsbare mensen per dag vanuit de kelder van de Drie-Eenheidskathedraal in Lutsk, Oekraïne. Maar Olena met de door haar opgerichte Antifragility Stichting wil meer doen en hen ook een veilige plek kunnen bieden bij luchtaanvallen èn een droge warme kantine om niet meer buiten, maar binnen, in grote groepen samen te eten en elkaar te steunen.

Oorlog is geen mannenzaak! Vrouwen worden het zwaarst getroffen door de wreedheid van de oorlog. Zij bevinden zich voortdurend in de frontlinies van conflicten – als soldaten en strijders, artsen en verpleegsters, vrijwilligers, vredesactivisten, verzorgers van hun gemeenschappen en families, ontheemden, vluchtelingen – en maar al te vaak als slachtoffers en overlevenden. “Bij de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne is het niet anders. Vrouwen worden geconfronteerd met toenemend seksueel en gendergerelateerd geweld en met gevaarlijke gezondheidsomstandigheden. Ze worden gedwongen om levensbelangrijke beslissingen te nemen voor hun families” aldus Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

Zelensky bedankte vandaag in zijn boodschap alle vrouwen die zich inzetten voor de verdediging van Oekraïne. In het bijzonder bedankte Zelensky zijn moeder. ‘Elk jaar bel ik mijn moeder op deze dag en bedank ik haar’, zei Zelensky. ‘Zolang je moeder leeft, kun je je een kind voelen.’

Hoewel veel vrouwen in Oekraïne zich hebben aangesloten bij het verzet tegen de Russische agressie, worden de zorgtaken voor kinderen en familieleden vaak onevenredig op vrouwen gelegd. Het managen van deze zorgtaken is vooral moeilijk in de gevaarlijke omstandigheden van het conflict.

Steun via ons het lokale hulpinitiatief van powervrouw Olena!

Meer informatie

“Elke dag, een dag van terreur”

Mariupol centrum in puin: Russische indringers verwoestten de historische gebouwen van de stad.

Onder de verwoeste architectonische monumenten bevindt zich het Industrieel College, waarvan een gebouw aan het einde van de 19e eeuw werd gebouwd.

En de oorlog gaat toch door…
Een recente Russische raket heeft donderdag nacht een woongebouw in Zaporizhzhia getroffen, waarbij 11 onschuldige mensen om het leven zijn gekomen (REUTERS/Stringer).
Een kind was een van de doden bij de vroege ochtendaanval van donderdag op het vijf verdiepingen tellende woongebouw, zei de reddingsdienst in een bericht op Telegram. De regionale overheid bevestigde dat een Russische S-300-raket het gebouw had geraakt. In een post op Telegram kort na de staking beloofde de Oekraïense president Zelenskiy Rusland ter verantwoording te roepen.

“De terroristische staat wil elke dag veranderen in een dag van terreur. Maar het kwaad zal niet heersen in ons land.”

Bron: UATV

Alledaagse helden

Dit zijn alledaagse helden die met hun blote handen Russische tanks tegenhielden, de vrijwilligers die camouflagenetten leerden weven en angstaanjagende dieren redden in verwoeste steden; een verpleegster uit Tsjernihiv die 46 dagen lang pasgeborenen verzorgde in een schuilkelder, de Kievse chirurgen die onder zaklampen het hart van een kind hebben geopereerd; iemands buurman die honderden mensen redde uit het bezette Marioepol.

“24 februari 2022, de langste dag van ons leven. De zwaarste dag van onze moderne geschiedenis. We werden vroeg wakker en zijn sindsdien niet meer in slaap gevallen. Sommige mensen waren bang, sommigen waren geschokt, sommigen wisten niet wat ze moesten zeggen, maar iedereen voelde wat ze moesten doen.” zei gisteren president Volodymyr Zelensky in zijn toespraak aan zijn volk.

Er zijn honderden alledaagse helden onder ons. Hun moed heeft Oekraïne door een jaar van Russische terreur geleid. Dit is het andere leger van Oekraïne.  
Respect voor het dappere volk van Oekraïne dat elkaar helpt en voor elkaar opkomt sinds de invasie door de Russen een jaar geleden. Als stichting HUMANE blijven wij hen humanitair ondersteunen. Help jij mee?

Een jaar oorloog: hoe de Oekraïners getraumatiseerd worden door de Russen

“Ze haden het recht niet om burgers gevangen te nemen zo als ze dat hebben gedaan. Het zijn beesten. Ze hebben mensen gemarteld , gewoon om dat het kon. Ze deden het voor de lol en genoten daarvan…” volgens Maxim Dydik, inwoner van Stary Bykiv, een klein dorpje ten oosten van Kiev. De Russen plunderden, intimideerden en moordden hier aan het begin van de oorlog. Verslaggever Gert-Jan Dennekamp van Nieuwsuur reisde het afgelopen jaar veel door Oekraïne. Zo kwam hij aan het begin van de oorlog ook in Stary Bykiv. En de maanden daarna keerde hij regelmatig terug. De Russen vermoordden in een maand tijd 9 mannen in dit dorp. Nu proberen de inwonners van Stary Bykiv hun huizen weer te herbouwen, terwijl anderen rouwen om verloren dierbaren.

“Hij heeft zoveel gedaan in zijn korte leven” – Oekraïne begraaft vandaag een jonge superheld

Dit is een verhaal van grote heldenmoed: de 21-jarige voormalige Oekraïense nationale kampioen kickboksen bood vorig jaar vrijwillig aan om als lichamenverzamelaar te werken en lichamen van achtergelaten lijken van soldaten terug te brengen, zowel Oekraïens als Russisch. Hij was geen soldaat, ook geen gewone burger, maar zeker een grote held. “Als ik niet wil helpen, wie dan wel?” zei hij altijd tegen zijn moeder.

Denys Sosnenko werd gedood door een antitankmijn terwijl hij hielp bij het bergen van de stoffelijke resten van soldaten. Denys werd vandaag begraven in het noorden van Donbas, Oekraïne.

“Dankzij jouw werk zijn zoveel soldaten, die stierven op plaatsen waar niemand ooit zou hebben gezocht, herenigd met hun families”, zegt Alexey Yukov, het plaatselijke hoofd van Black Tulip, een liefdadigheidsorganisatie waar Sosnenko zich vrijwillig voor heeft ingezet.

Rust zacht Denys!

VN beschuldigt Rusland van het overtreden van regels voor kinderbescherming

Het hoofd van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties heeft Moskou beschuldigd van het schenden van “fundamentele” kinderbeschermingsprincipes door Russische paspoorten te geven aan niet-begeleide minderjarige vluchtelingen.

Filippo Grandi voegde eraan toe dat Rusland deze kinderen toen ter adoptie had afgestaan door Russische families.
Hij zei dat de UNHCR zou proberen toegang te krijgen tot de getroffenen en zou proberen oplossingen te vinden in hun belang.
Grandi gaf echter toe dat hij niet wist hoeveel kinderen getroffen waren.
“In een oorlogssituatie kun je niet bepalen of kinderen familie of voogdij hebben. En daarom, totdat dat duidelijk is, kun je ze geen andere nationaliteit geven of ze laten adopteren door een andere familie”, zei Grandi.
Volgens de meest recente UNHCR-gegevens zijn er in Rusland bijna drie miljoen vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd – meer dan in enig ander Europees land. Het is niet duidelijk hoeveel hiervan kinderen zijn.
Een Oekraïense presidentiële adviseur zei eerder deze maand dat bijna 14.000 kinderen vanuit bezette delen van Oekraïne naar Rusland waren “gedeporteerd”, en beschuldigde het land ervan hen te hebben ontvoerd. Het Kremlin heeft de beschuldigingen ontkend.
Grandi heeft gezegd dat de UNHCR “de hele tijd” toegang tot Rusland zoekt, maar dat dit tot nu toe “zeldzaam, sporadisch en niet onbelemmerd” is geweest.
Zijn opmerkingen komen nadat de hoogste mensenrechtenfunctionaris van de Verenigde Naties in juli zijn bezorgdheid had geuit over het feit dat Oekraïense kinderen uit weeshuizen in de oostelijke Donbas-regio waren gehaald en “onder dwang waren gedeporteerd” naar Rusland. Er was ook bezorgdheid dat Moskou “bestaande wetgeving aan het wijzigen” was om dit proces te versnellen.

Grandi sprak aan het einde van een zesdaags bezoek aan Oekraïne en vertelde de lokale bewoners dat “de hele wereld u bewondert omdat u sterke mensen bent”.

“Let this year be the year of return”

“Beste Oekraïners, dit jaar begon op 24 februari. Zonder voorwoorden en preludes. Scherp. Vroeg. Om 4 uur.

Het was donker. Het was luid. Het was voor velen moeilijk en voor sommigen beangstigend. 311 dagen zijn voorbij. Het kan voor ons nog steeds donker, luid en gecompliceerd worden. Maar bang zullen we zeker nooit meer zijn.”

Zo begon de nieuwjaarstoespraak van het Oekraïnse staatshoofd Volodomir Zelenski.

“Het jaar 2022 heeft ons pijn gedaan in het hart. We huilden al onze tranen. En we weten niet zeker wat het nieuwe jaar ons brengt, maar ik wens eenieder van ons de overwinning.”

In grote delen van Oekraïne waren flinke knallen op oudjaarsavond en nieuwjaarsdag. Die kwamen niet door vuurwerk maar door raketten van het Russische leger. Ook was in hoofdstad Kiev zeker één explosie te horen in het eerste uur van 2023. Bij de aanslagen op oudejaarsavond is in Kiev minstens één persoon om het leven gekomen en zijn er tientallen gewond geraakt.

President Volodimir Zelenski sprak het volk vlak voor middernacht de moed in: “Oekraïne zal blijven vechten totdat het overwint”.

“Let this year be the year of return. The return of our people. Soldiers – to their families. Prisoners – to their homes. Immigrants – to their Ukraine. The return of what has been stolen from us. The childhood of our children, the peaceful old age of our parents” zei Zelensky verder in zijn toespraak.

Deze mooie worden komen inspirerend in beeld in het laatste werk van Ans Markus. Om hulp te bieden aan de kinderen in nood in Oekraine heeft kunstenaar Ans Markus dit schilderij gemaakt als symbool voor de hereniging. Met dit schilderij wil Ans Markus hoop geven in de tijden van een wrede oorlog. Dat gezinnen weer herenigd worden, en er weer ruimte voor verbinding komt.

Wij zullen deze mooie een betekenisvolle creatie veilen en de opbrengst zullen wij volledig inzetten in hulp voor de kinderen en hun gezinnen die nu lijden onder de oorlog.

Help ons helpen!

Oekraïners vieren Kerstmis onder vuur

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy heeft op de kerstavond een inspirerende toespraak gehouden: ‘We zullen niet wachten op een wonder, dat creëren we zelf.’

Zijn boodschap komt terwijl Oekraïne blijft lijden onder dodelijke Russische aanvallen op burgers en kritieke infrastructuur. Zelenskyy blikte in zijn speech terug op de afgelopen tien maanden oorlog.

“We hebben het begin van de oorlog doorstaan, we hebben aanvallen, bedreigingen, nucleaire chantage, terreur, raketaanvallen doorstaan. Zelfs in complete duisternis zullen we elkaar vinden. Als er geen warmte is zullen we elkaar omhelzen. We zullen deze winter doorstaan omdat we weten waar we voor vechten.”
“We zullen kerstliedjes zingen, vrolijker dan ooit tevoren, om boven het geluid van de generators uit te komen.”

Volodymyr Zelenskyy

Een vreselijke, schandelijke oorlog! Het is kerst maar vrede en harmonie lijken dit jaar ver en ongrijpbaar. De horror en het onrecht knagen aan ons allemaal.

Wij zullen door gaan met hulp verlenen!

In Kherson, de ochtend voor kerstavond: brandende auto’s, gebroken ruiten, raketten, gedode burgers, bloed. Bij de Russische aanvallen op zaterdag op de zuidelijke Oekraïense stad Kherson zijn dertien doden gevallen. Daarbij vielen nog drie doden doordat een landmijn explodeerde toen hulpverleners de omgeving landmijnvrij wilden maken.

Russische troepen blijven ziekenhuizen aanvallen en lanceren “gerichte terroristische aanslagen op instellingen die mensen helpen”, meldde de gouverneur van Kherson, Yaroslav Janoesjevitsj, op 25 december.

“Gisteren (op 24 december) trof de vijand twee medische instellingen in Kherson”, zei Janoesjevitsj.

In een Telegram-post legde de gouverneur uit dat Russische troepen het Kherson Clinical Hospital hadden aangevallen, evenals een Psychiatrisch Ziekenhuis, waarbij het dak en het verwarmingssysteem waren beschadigd.

Winterse ellende

Oekraïne vreest dat Rusland opnieuw zal proberen Kiev te veroveren. De
oekraïense officials waarschuwen dat Rusland zich deze winter mogelijk voorbereidt op een nieuw grondoffensief. In de tussen tijden blijven de Russische raketten de infrastructuur van Oekraïne kapot bestoken. De aanslagen laten een spoor van vernieling en verdriet achter.

We maken ons grote zorgen over de mensen op de vlucht in Oekraïne. De situatie verslechtert daar razendsnel.

Help ons helpen!

Een leeg Kherson Kunstmuseum in wanhoop nadat de volledige collectie door Rusland was geplunderd

“Sinds drie dagen zijn de Russische plunderaars alle schilderijen hier weg aan het pakken. Ze laden ze in hun enorme vrachtwagens in. Zonder enige bescherming, zonder enige verpakking, net als afval”, vertelde Lydia, een 75-jarige inwoner van Kherson aan de Russische krant Novaya Gazeta. Ze voegde er aan toe dat het bezettende Russische leger voorzichtiger was met gestolen wasmachines dan met het culturele erfgoed van de stad.

Tragisch genoeg is het Kherson Fine Arts Museum ontdaan van al zijn kunst. Van 17e-eeuwse orthodoxe iconen tot werken van Oekraïense, Russische en andere Europese meesters, waaronder Ivan Aivazovsky, Vasily Polenov, Auguste von Bayer en Peter Lely, de collectie van het museum was de trots en vreugde van de stad. Van de ruim 14.000 werken in zijn collectie is er bijna niets meer over.

De terugtrekking van Rusland uit Kherson was een goed geplande operatie waarvan de plundering van alles wat een financiële of culturele waarde had een belangrijk onderdeel was. De Russische diefstalcampagne was alomvattend, van ziekenhuisapparatuur en openbare monumenten tot een wasbeer van het Kherson dierenpark.
Van het eens zo bloeiende museum is nu alleen nog het gebouw zelf over gebleven en daarbinnen de twee laatste personeelsleden die weigerden samen te werken met Rusland.

Als reactie op deze oorlogsmisdaaden hebben het Ministerie van Cultuur en Informatiebeleid van Oekraïne en Google een digitaal project gelanceerd om de Oekraïense cultuur te behouden en te vieren.
Bezoek https://artsandculture.google.com/project/ukraine om de diverse en inspirerende Oekraïense cultuur te ontdekken.

De Musea zijn “van iedereen, voor iedereen”, roepen wij in Nederland. Verbindend, educatief en een speciale beleving voor groot en klein. Hoe kunnen we Oekraïne helpen zijn cultureel erfgoed weer op te bouwen? Heb jij een kunstwerk dat je zou willen schenken aan een museum in Oekraine?

Oekraïne is aan het racen om massale stroomstoringen op te lossen

De Russische raketaanvallen hebben op wonsdag 23 november Kiev’s grootste stroomuitval veroorzaakt in negen maanden oorlog. Er zijn toen bijna 12 miljoen mensen in de duisternis beland!

Kiev was een van de belangrijkste doelwitten van de aanvallen van woensdag op energiefaciliteiten die in veel regio’s de stroom uitschakelden en in andere noodstops noodzakelijk maakten om energie te besparen en reparaties mogelijk te maken als de winter aanbreekt.

De temperatuur daalde ’s nachts onder nul graden Celsius in een stad die voor de oorlog 2,8 miljoen inwoners telde en waar het al heeft gesneeuwd en de straten ijzig zijn.

Alleen al op 23 november kwamen bij de massale aanval van Rusland ten minste 8 burgers om het leven en raakten er nog eens 45 gewond in de Oblast Kiev, volgens de VN-mensenrechtenwaarnemingsmissie in Oekraïne. Een twee dagen oude babyjongen werd gedood en twee doktoren raakten gewond door een raketaanval die een ziekenhuis in Vilniansk trof.

Zelenskyy, de president van Oekraïne, meldde dat op de derde dag van de reparatiewerkzaamheden het aantal mensen met stroomuitval gehalveerd werd ten opzichte van 23 november.
Zelenskyy gaf tijdens zijn nachtelijke videotoespraak aan de bevolking van Oekraïne op 25 november: “Tussen woensdag en vandaag [vrijdag] hebben we het aantal mensen van wie de elektriciteit was afgesloten kunnen halveren om het systeem te stabiliseren. Maar als je geen stroomuitval hebt, wil dat nog niet zeggen dat het probleem voorbij is.” Zelenskyy riep het publiek op om niet meerdere krachtige elektrische apparaten tegelijk aan te zetten als er weer stroom is.

VN-Hoge Commissaris voor Mensenrechten Volker Türk sprak vrijdag zijn schok uit over het onverminderde menselijke lijden in Oekraïne: “Millions are being plunged into extreme hardship and appalling conditions of life by these strikes.”

Zware winter voor gevluchte gezinnen in Oekraïne.

Er zijn 15 miljoen mensen mogelijk afhankelijk van hulp!

Miljoenen mensen uit Oekraïne die door de oorlog zijn ontheemd, gaan een gevaarlijke winter tegemoet. Ze worstelen om hun schuilplaatsen te verwarmen, warme kleding te kopen en warme maaltijden te koken.

Noodhulppakketten dringend nodig 

Onze winterhulp is erop gericht om mensen veilig de winter door te helpen. We leveren daarom warme dekens, winterse kleding en noodgenerators voor kachels om warm te blijven.

Oekraïners vieren feest na bevrijding Kherson

“Vandaag is een historische dag. We heroveren het zuiden van ons land, heroveren Kherson’, zei president Zelensky in zijn avondtoespraak op 11 november . “De mensen van Kherson stonden op ons te wachten. Ze hebben Oekraïne nooit opgegeven. Hoop op Oekraïne (de bevrijding) wordt altijd vervuld – en Oekraïne herovert altijd wat erbij hoort.”

De Oekraïense militairen kwamen op 11 november de stad Kherson binnen. Na meer dan acht maanden bezetting gingen lokale bewoners de straat op om Oekraïense soldaten te begroeten en de bevrijding te vieren.

Worden we wijzer van deze schade en schande? Dit is een afschuwelijke ecocrime!

Bijna een derde van de Oekraïense bossen – drie miljoen hectare – is al aangetast door de oorlog; sommige bossen zijn voor altijd verloren gegaan. Rusland heeft de vruchtbare zwarte grond van Oekraïne veranderd in de meest vervuilde grond met explosieve materialen ter wereld. Het zal minstens 10 jaar duren om het grondgebied van Oekraïne te ontmijnen.

Accounting Chamber, een Oekraïense officiële overheidsinstantie in The Kyiv Independent.

In Oekraïne komen dagelijks gevaarlijke stoffen uit olieproducten en industriële branden in de lucht. Sinds het begin van de oorlog heeft het aantal van dergelijke emissies de 67 miljoen ton overschreden. Ter vergelijking: in 2021 en 2020 maakten ze slechts 2,2 miljoen ton per jaar goed!

Stop deze oorlog! Het vergiftigt ons en vernietigt onze planeet!

Help ons helpen!

Oekraïners worstelen met stroomuitval nu de winter nadert

1 November 2022 – KYIV, Oekraïne (AP) – De decoratieve kaarsen die Yaroslav Vedmid meer dan een jaar geleden kocht, waren nooit bedoeld om te worden aangestoken. Maar de gedroogde was die er nu aan kleeft, getuigt van hoe die bijna elke avond gebruikt zijn geweest- een gevolg van stroomstoringen in Oekraïne.

Zittend aan de eettafel met zijn vrouw in een dorp aan de rand van de hoofdstad Kiev, kunnen de twee het aantal keren niet meer tellen dat ze in het donker hebben gegeten, door stroomstoringen veroorzaakt door de Russische aanvallen.

De stroomstoringen worden steeds langer – soms bijna 12 uur uitval per dag. “Als je afhankelijk bent van elektriciteit, is dit het ergste dat je je kunt bedenken … Mentaal is het erg zwaar”, zegt Vedmid, een 44-jarige ondernemer in Bilohorodka.

De Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy zei dinsdag dat tot 40% van het Oekraïense energiesysteem is vernietigd door Russische aanvallen, met dramatische gevolgen voor 16 regio’s in het land, meldde de Kyiv Independent.

Moskou heeft openlijk verklaard van plan te zijn de energie-infrastructuur van het land aan te vallen en de natie in de kou te drijven.

Burgerslachtoffers

Vanaf 24 februari 2022, toen de gewapende aanval van de Russische Federatie op Oekraïne begon, tot 31 oktober 2022, registreerde het Office of the High Commissioner for Human Rights (OHCHR) 16.295 burgerslachtoffers in het land:

– 6.430 burgerdoden waarvan 402 kinderen
– 9.865 burgergewonden waarvan 739 kinderen

De meeste geregistreerde burgerslachtoffers zijn gestorven door het gebruik van explosieve wapens met een groot gebiedseffect, waaronder beschietingen van zware artillerie, meervoudige raketsystemen, raketten en luchtaanvallen.

Het OHCHR is van mening dat de werkelijke cijfers aanzienlijk hoger zijn!

We kunnen onze buren niet in de steek laten! Help ons helpen! Samen reden we levens!

Stichting HUMANE

De snelste grootschalige ontheemding van kinderen ooit

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een van de snelste grootschalige ontheemding van kinderen ooit.

Het is onze gezamenlijke plicht om hen een plek te bieden waar ze zich veilig voelen, aldus de Europese Commissie.

De Safe Homes Initiative van de Europese Commissie heeft als doel om te zorgen voor geschikte en veilige huisvesting voor mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog. Dit initiatief biedt:

📱 Gastgezinnen ondersteuning via een consistent communicatiekanaal voor gastheren en gasten;

🛡️ Matchmaking tussen verhuurders en hulpbehoevenden faciliteren door een overzicht te geven van beschikbare accommodatie en mensen die op zoek zijn naar accommodatie;

🏠 Adequate en veilige huisvesting door aanbiedingen af ​​te stemmen op de behoeften van de gehuisveste personen.

Dit initiatief zal ertoe bijdragen dat de goodwill van de Europeanen wordt omgezet in praktische hulp voor de miljoenen mensen die gedwongen zijn hun huis te verlaten.

Het leveren van deze levensreddende middelen verloopt moeizaam

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties registreerde op 6 juni 2022 dat 9,394 burgerslachtoffers zijn gevallen: 4.253 zijn overleden, waarvan 272 kinderen, en 5.141 zijn gewond geraakt. Om te vluchten voor het oorlogsgeweld zijn nu in totaal bijna vijf miljoen Oekraïners op de vlucht geslagen, 3,2 miljoen daarvan hebben officieel hulp gevraagd aan vluchtelingenprogramma’s in Europese landen. De andere vluchtelingen zijn nog op de vlucht of verblijven in tijdelijke vluchtelingenopvang. 

Ook in Oekraïne zitten burgers nog ondergedoken of hebben ze zich verzameld in vluchtelingencentra. Deze burgers hebben moeite om hun basisbehoeften vervuld te krijgen, waaronder voedsel, water en medicijnen. Het leveren van deze levensreddende middelen verloopt moeizaam vanwege het gebrek aan veilige routes en voortdurende gevechten. 

Afbeelding van ELG21 via Pixabay

Record van 100 miljoen vluchtelingen

Het aantal mensen dat gedwongen is gevlucht over de hele wereld vanwege conflicten heeft een record van 100 miljoen bereikt.

De oorlog in Oekraïne en nieuwe geweldsgolven in andere landen, waaronder Ethiopië, Burkina Faso, Nigeria en meer, jagen steeds meer mensen uit hun huizen.

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie roept op tot dringende actie om vrede te bevorderen en alle oorzaken van gedwongen ontheemding aan te pakken.

5.8 miljoen vluchtelingen hebben Oekraïne verlaten

Dit zijn de cijfers, gepresenteerd vanuit het UNHCR:

 • 5.8 miljoen vluchtelingen hebben Oekraïne verlaten;
 • 2.2 miljoen geregistreerde vluchtelingen voor tijdelijke bescherming of vergelijkbare nationale programma’s;
 • 1.5 miljoen vluchtelingen die zijn teruggegaan naar Oekraïne;
 • 2.4 miljoen vluchtelingen die verder gevlucht zijn dan buurlanden van Oekraïne;
 • 26.687 vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd.

De meeste vluchtelingen die Oekraïne hebben verlaten, vluchtten in eerste instantie naar buurlanden. Alleen, doordat grensbeleid het toestaat dat Oekraïeners verder Europa in reizen, heeft een deel dat ook gedaan. Bijvoorbeeld omdat ze familie hebben in landen zoals Nederland. Anderen hebben echter gekozen om in buurlanden te verblijven in afwachting van een veilige situatie zodat ze weer terug kunnen keren.

Een derde van alle Oekraïeners gedwongen hun huis te verlaten

Het UNHCR schrijft:

‘In de tien weken sinds de Russische invasie is een derde van alle Oekraïeners gedwongen hun huis te verlaten. Daardoor is dit vandaag de dag de grootste menselijke ontheemdingscrisis ter wereld. Tot nu hebben 5.7 miljoen vluchtelingen Oekraïne verlaten. Nog eens 7.7 miljoen mensen zijn ontheemd in Oekraïne. Een geschatte 13 miljoen mensen zijn gestrand in getroffen gebieden die ze niet kunnen verlaten wegens verhoogde veiligheidsrisico’s, verwoesting van bruggen en wegen, als ook een gebrek aan resources of informatie over waar ze veilig zijn en kunnen verblijven. Veel mensen die vast zitten kunnen niet voldoen aan hun basisbehoeften zoals voedsel, water en medicijnen.’

‘De levering van levensreddende hulp blijft tegelijkertijd problematisch door een gebrek aan veilige toegang tot humanitaire hulp. UNHCR en partners proberen continu de meest getroffen gebieden te bereiken met levensreddende hulp als onderdeel van een humanitair konvooi van meerdere hulporganisaties. UNHCR blijft eveneens oproepen tot de bescherming van burgers en burgerlijke infrastructuur, respect voor internationale humanitaire rechten en het open houden van grenzen door buurlanden om toegang te verlenen aan vluchtelingen.’

175 aanvallen op de gezondheidszorg

WHO heeft 11 extra aanvallen op de gezondheidszorg in Oekraïne geverifieerd. Op 28 april zijn in Oekraïne 175 aanvallen op de gezondheidszorg geverifieerd. Deze aanvallen veroorzaakten 73 doden en 52 gewonden.

We zijn verontwaardigd dat de aanvallen op de gezondheidszorg doorgaan.

Stichting HUMANE heeft oproepen ontvangen van Oekraïense artsen die om dringende hulp vragen bij het opzetten van nieuwe medische faciliteiten in regio’s in Oekraïne die op dit moment relatief veilig zijn. Eén van deze regio is Chernivtsi.

Wij helpen op dit moment met het opzetten van een verloskundige kliniek in deze regio. Met hulp van Nederland voorzien we hen van levensreddende medicijnen (zoals adrenaline/noradrenaline, insuline, antibiotica, corticosteroïden en plasmasubstitutie), medische producten (steriel gaas, spuiten, infuusnaalden, hemostatische sponzen en medische mondkapjes) en medische apparatuur (echografisch apparaat, ginecologische stoel).

Maar er is nog steeds dringend hulp nodig. De crisis is nog lang niet voorbij. Help ons helpen! 

Oproep voor urgente extra noodhulp

UNHCR en partners lanceert een oproep voor urgente extra noodhulp voor de 8,3 miljoen vluchtelingen in de buurlanden van Oekraïne te ondersteunen, namelijk Hongarije, de Republiek Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije. 

Door de aanhoudende gevechten, vernietiging en ontheemding in Oekraïne heeft de oorlog tot nu toe meer dan 12,7 miljoen mensen ontworteld – van wie er meer dan 5 miljoen als vluchtelingen over de grenzen zijn gevlucht en 7,7 miljoen nog steeds ontheemd in het land. Bijna 13 miljoen meer mensen zijn naar schatting ook gestrand in getroffen gebieden of kunnen niet vertrekken vanwege veiligheidsrisico’s.

Stichting HUMANE start een actie om de miljoenen vluchtelingen binnen Oekraïne te helpen aan een betere medische zorg door het assisteren met medische apparatuur en medicijnen. 

Daarnaast willen we graag de mensen die gestrand zijn in vluchtelingenkampen voorzien van gezond eten en drinken: naast ingeblikt vlees, groenten en fruit ook vers brood! De crisis is nog lang niet voorbij, de voorraden raken snel op, help ons blijven helpen!

We hebben daarnaast een hulpvraag gekregen voor huishoudelijke apparatuur: koelkasten, wasmachines, elektrische ovens, waterkookers. Wie kan ons hiermee helpen? 

Roemenië bereidt zich voor om meer vluchtelingen op te vangen

Op 10 april 2022 werd het aantal vluchtelingen vanuit Oekraïne geschat op 4.547.735. Daarvan worden 692.501 mensen opgevangen in Roemenië. Hoewel tot nu toe relatief veel vluchtelingen die de grens overkomen al een bestemming hebben verderop in Europa, wordt de situatie voor de groep die de financiële middelen en contacten niet heeft steeds meer noodlijdend. Roemenië bereidt zich daarom voor om ook deze vluchtelingen op te kunnen vangen.

Beeld van het dataportaal van de UNHCR

17 maart 2022

Roemenië vangt rechtstreeks bijna 500.000 vluchtelingen op. Bovendien vinden de vluchtelingen naar Moldavië veelal doorgang naar Roemenië. ‘Dit is in de crisisopvang erg belangrijk, omdat het helpt om de situatie daar te ontlasten. Moldavië is nog armer, de aantallen in verhouding tot de populatie zijn erg hoog en de opvangcapaciteit is overweldigd en ontoereikend door de instroom van vluchtelingen. Eerste opvang zal moeten worden verleend in Roemenië en mensen zullen dan kiezen of ze blijven of doorgaan naar andere landen’, zegt Batyr Sapbyiev, een protection officer bij UNHCR Roemenië.(https://lnkd.in/dkv9kxdh). ‘Zo heeft Roemenië in totaal in 3 weken tijd dan ongeveer 800.000 vluchtelingenmoeten opgevangen.’ 

10 maart 2022

Sinds het begin van het militaire conflict in Oekraïne zijn 78.977 vluchtelingen in Roemenië en 82.762 vluchtelingen in Moldavië binnengekomen. Volgens de United Nations Refugee Agency is dit de snelste vluchtelingen exodus tot dusver deze eeuw, waarbij meer dan 1,7 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht in slechts 10 dagen. Momenteel komen er dagelijks meer dan 2.000 vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, Botosani binnen.

Achtergrondinformatie

Op 24 februari 2022 viel het Russische leger de Oekraïne binnen. Sindsdien wordt het land langzaam afgebroken en zijn haar inwoners of aan het vechten of op de vlucht. Eén van de landen waar de vluchtelingen hun toevluchtsoord zoeken is Roemenië. Dit land heeft in totaal 530 kilometer grens met de Oekraïne.

Gevolgen voor Roemenië

De Roemeense stad Botosani, een stad zo groot als Zwolle, ligt op vijftig kilometer van de grens met Oekraïne. In de stad is de oorlog voelbaar. De militaire vliegtuigen kunnen ze nog net niet aanraken, de stilte wordt ’s nachts doorbroken door explosies en overdag lopen duizenden mensen de stad binnen. Vluchtelingen die niets meer hebben dan de spullen die ze kunnen dragen. 

Dit speelt zich allemaal af op ongeveer 20 uur rijden van Nederland. 

Naar schatting hebben twaalf miljoen mensen in Oekraïne en vier miljoen vluchtelingen nu en in de komende maanden hulp en bescherming nodig. Helaas worstelen humanitaire organisaties met het leveren van die zorg. 

Hulp door lokale vrijwilligers

Het gat dat is ontstaan is opgevuld door vrijwilligers die vluchtelingen opvangen, verzorgen en soms doorsturen naar andere opvanglocaties, zoals lokale hotels, particuliere huizen, restaurants, scholen, sporthallen en zomerkampen. Zij delen de noodpakketten uit en zorgen voor transport. Zij zetten de noodopvangcentra op, regelen de bedden, organiseren de medicijnen. Eén van de meest actieve hulporganisaties is Grup Civic Botosani, onder leiding van Daniel Caslariu. 

Maar zij kunnen het niet alleen. Hun voorraden, medicatie en voedsel raken op. Daarom zijn we Stichting HUMANE begonnen. Wij kunnen hen helpen om de hulpmiddelen te verzamelen en op de juiste locaties terecht te laten komen. 

Wat nu nodig is

Door onze nauwe banden met de hulpverleners in Roemenië weten we precies wat ze nodig hebben en zeker dat alle donaties op een goede plek terecht komen. De volgende middelen worden momenteel verzameld:

 • Voedsel: babyvoeding, melkpoeder, ingeblikt vlees en groenten, ingeblikt fruit, suiker, hyper-calorische repen (chocoladerepen, proteïnerepen), ontbijtgranen, pasta, rijst, water, thee, koffie, koekies, wegwerpbestek;
 • Persoonlijke hygiëne verzorgingsproducten: toiletartikelen, zeep, shampoo, tandpasta en tandborstels, toiletpapier, luiers, vochtige doekjes;
 • Eerste hulp: EHBO-koffers, zaklampen, batterijen;
 • Beddengoed: bedden, dekbedden, slaapzakken en isopreenfolies, thermokleiding voor kinderen en volwassenen.
 • Medicijnen: vital life support (adrenaline, noradrenaline, atropine, efedrine), corticosteroïden, antihistaminica, antihypertensiva, hartaanval-medicate, longmedicatie, antibiotica, analgetica, hemostatica, antiseptica, wegwerpmaskers, chirurgische handschoenen, verband, spuiten, naalden, hechtmateriaal;
 • Medische producten: ambub ags, laryngoscopen, endotracheale tubes, larynxmaskers, zuigpompen, bloeddrukmeters, tonometers.

Draag bij en geef deze hulpverleners een steuntje in de rug.