Op 24 juni 2022 werdt de expositie Quo Vadis geopend bij CO Zwolle met kunstwerken gemaakt door gevluchte Oekraïense kunstenaars. De tentoonstelling was onderdeel van Proto Zwolle. De opbrengst ging in zijn geheel naar Stichting HUMANE, zodat we Oekraïeners die zijn achtergebleven kunnen helpen.

Quo Vadis, Latijns voor ‘waar ga je heen?’, is een kunstproject gestart door ondernemers bij CO Zwolle en in samenwerking met Stichting HUMANE opgezet. In dit project werken gevluchte Oekraïense kunstenaars samen met ondernemers van CO Zwolle om hun ervaringen te vertalen in kunst. De expositie met deze kunstwerken werdt op 24 juni 2022 geopend door Wethouder Schuttenbeld.

Van wie zijn de kunstwerken?

De kunstenaars die aan het werk zijn in het Atelier van CO hebben een zware periode achter de rug. Als je langs de schilderijen en kunstobjecten loopt zie je het verdriet, het hartzeer en de angst. Kijk hier en sta stil bij de momenten die gevangen zijn in de werken. Je zal een beeld krijgen van hoe het is om uit een oorlog te vluchten.

Om al die ervaringen een plek te geven, kregen de vluchtelingen ruimte, tijd en materialen. Een van de voorwaarden om mee te doen met dit project was dat de kunstenaars deskundig waren binnen hun vakgebied.

Bezocht jij de tentoonstelling? Dan kon je bieden op de kunstwerken.

De opbrengst van ruim €6.300 kwam volledig ten goede van Stichting HUMANE. Wij helpen lokale hulpverleners in noodgebieden. Op dit moment zijn we actief in Oekraïne en Roemenië. Door onze directe lijnen weten we precies welke hulpmiddelen nodig zijn. En doordat wij honderd procent vrijwillig werken en geen overhead hebben, gaat honderd procent naar het goede doel.

We zijn dankbaar voor het project met de ondernemers bij CO. Het is een hartverwarmend project en we zijn erg onder de indruk van de kunstwerken.