De documentaire ’20 Days in Mariupol’ van de Oekraïense oorlogscorrespondent Mstyslav Chernov, die vertelt over de eerste weken van de Russische invasie van Oekraïne, ontving de publieksprijs op het Sundance Film Festival.

“Deze beelden waren heel belangrijk. Ze gingen naar de AP en vervolgens naar duizenden nieuwsuitzendingen, ‘zei Chernov. “Ik had echter veel meer. … Ik dacht dat ik iets meer moest doen. Ik zou iets meer moeten doen met die 30 uur aan beeldmateriaal om een groter verhaal en meer context te vertellen om het publiek van de schaal te laten zien.”

Aan de vooravond van de Russische invasie van Oekraïne trekt een team van Oekraïense journalisten de strategische oostelijke havenstad Marioepol binnen. Tijdens de daaropvolgende belegering en aanval, terwijl bommen vallen, inwoners vluchten en de toegang tot elektriciteit, voedsel, water en medicijnen wordt verbroken, worstelt het team – de enige overgebleven internationale journalisten – om verslag te doen van de oorlogswreedheden en om hun beelden te verzenden. Uiteindelijk omsingeld door Russische soldaten, schuilen ze in een ziekenhuis, onzeker over hoe ze zullen ontsnappen.
De Oekraïense filmmaker en journalist Mstyslav Chernov biedt een kijkje in de praktijken van verslaggevers in conflictgebieden en een onwankelbaar, angstaanjagend verslag van de 20 dagen die hij en collega’s Evgeniy Maloletka en Vasilisa Stepanenko besteedden aan het verslaan van Mariupol. Hun beelden, op grote schaal verspreid via nieuwsmedia, documenteren niet alleen de dood en vernietiging – lijken op straat en massagraven, het bombarderen van appartementsgebouwen en een kraamafdeling, doktoren die kinderen wanhopig maken die ze niet konden redden – maar weerleggen direct Russische verkeerde informatie. Chernov ziet zoveel doden en vraagt zich af hoe het vastleggen van nog meer een verschil kan maken. Maar bewoners smeken hen om de wereld te laten getuigen.

Sundance Film Festival