‘What Good is Philosophy?’

Wereldberoemde schrijvers, filosofen en intellectuelen van over de hele wereld namen deel aan een driedaagse online conferentie om geld in te zamelen voor academici in Oekraïne.

Met deze donaties zal het Centre for Civic Engagement aan de Kyiv Mohyla Academy ondersteuning bieden aan academische en maatschappelijke instellingen in Oekraïne om de destabiliserende impact van de Russische invasie op het Oekraïense hoger onderwijs en het burgerleven tegen te gaan. Door de Oekraïense studenten en wetenschappers bij te staan, zal dit centrum ook helpen de weg vrij te maken voor een levendig en betrokken naoorlogs Oekraïne.

“Ik geloof dat als er meer academische vrijheid, meer toegang tot onderwijs en kritisch denken in Rusland zou zijn geweest, deze invasie waarschijnlijk nooit zou hebben plaatsgevonden. Dit soort dingen gebeuren als je een gehersenspoelde, volgzame bevolking hebt”, zei Jeff McMahan, professor moraalfilosofie aan de Universiteit van Oxford.

“En als je een vrije intellectuele geest en een hoog opleidingsniveau hebt, is het moeilijker voor een leider om een bevolking te leiden tot zoiets vreselijks als wat Rusland nu doet.”

Terwijl sommige talks gericht waren op de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, concentreerden andere zich op bredere filosofische onderwerpen, waarbij ze teruggingen op de vraag in de naam van de conferentie: “Wat heb je aan filosofie?”

“‘De pen is machtiger dan het zwaard’ is alleen waar als alle mensen met de zwaarden sterven en de boeken in de tussenliggende periode in druk blijven”, zei de Canadese schrijfster Margaret Atwood tijdens de conferentie getiteld “What Good Is Philosophy? – De rol van de Academie in tijden van crisis.”

“Hoewel de pen enige invloed heeft, en dat is de reden waarom deze (totalitaire) regimes zich willen ontdoen van schrijvers die niet in de pas lopen, plus muzikanten en iedereen die het feestlied en de dans niet doet, hebben ze geen echte macht. Ze hebben invloed, maar geen macht.”