De huidige
omstandigheden
in Oekraïne
en Roemenië

12 juli 2022

De oorlog in Oekraïne heeft geleid tot een van de snelste grootschalige ontheemding van kinderen ooit.

Het is onze gezamenlijke plicht om hen een plek te bieden waar ze zich veilig voelen, aldus de Europese Commissie.

De Safe Homes Initiative van de Europese Commissie heeft als doel om te zorgen voor geschikte en veilige huisvesting voor mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog. Dit initiatief biedt:

📱 Gastgezinnen ondersteuning via een consistent communicatiekanaal voor gastheren en gasten;

🛡️ Matchmaking tussen verhuurders en hulpbehoevenden faciliteren door een overzicht te geven van beschikbare accommodatie en mensen die op zoek zijn naar accommodatie;

🏠 Adequate en veilige huisvesting door aanbiedingen af ​​te stemmen op de behoeften van de gehuisveste personen.

Dit initiatief zal ertoe bijdragen dat de goodwill van de Europeanen wordt omgezet in praktische hulp voor de miljoenen mensen die gedwongen zijn hun huis te verlaten.

10 juni 2022

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties registreerde op 6 juni 2022 dat 9,394 burgerslachtoffers zijn gevallen: 4.253 zijn overleden, waarvan 272 kinderen, en 5.141 zijn gewond geraakt. Om te vluchten voor het oorlogsgeweld zijn nu in totaal bijna vijf miljoen Oekraïners op de vlucht geslagen, 3,2 miljoen daarvan hebben officieel hulp gevraagd aan vluchtelingenprogramma’s in Europese landen. De andere vluchtelingen zijn nog op de vlucht of verblijven in tijdelijke vluchtelingenopvang. 

Ook in Oekraïne zitten burgers nog ondergedoken of hebben ze zich verzameld in vluchtelingencentra. Deze burgers hebben moeite om hun basisbehoeften vervuld te krijgen, waaronder voedsel, water en medicijnen. Het leveren van deze levensreddende middelen verloopt moeizaam vanwege het gebrek aan veilige routes en voortdurende gevechten. 

Afbeelding van ELG21 via Pixabay

23 mei 2022

Het aantal mensen dat gedwongen is gevlucht over de hele wereld vanwege conflicten heeft een record van 100 miljoen bereikt.

De oorlog in Oekraïne en nieuwe geweldsgolven in andere landen, waaronder Ethiopië, Burkina Faso, Nigeria en meer, jagen steeds meer mensen uit hun huizen.

UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie roept op tot dringende actie om vrede te bevorderen en alle oorzaken van gedwongen ontheemding aan te pakken.

8 mei 2022

Dit zijn de cijfers, gepresenteerd vanuit het UNHCR:

 • 5.8 miljoen vluchtelingen hebben Oekraïne verlaten;
 • 2.2 miljoen geregistreerde vluchtelingen voor tijdelijke bescherming of vergelijkbare nationale programma’s;
 • 1.5 miljoen vluchtelingen die zijn teruggegaan naar Oekraïne;
 • 2.4 miljoen vluchtelingen die verder gevlucht zijn dan buurlanden van Oekraïne;
 • 26.687 vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd.

De meeste vluchtelingen die Oekraïne hebben verlaten, vluchtten in eerste instantie naar buurlanden. Alleen, doordat grensbeleid het toestaat dat Oekraïeners verder Europa in reizen, heeft een deel dat ook gedaan. Bijvoorbeeld omdat ze familie hebben in landen zoals Nederland. Anderen hebben echter gekozen om in buurlanden te verblijven in afwachting van een veilige situatie zodat ze weer terug kunnen keren.

4 mei 2022

Het UNHCR schrijft:

‘In de tien weken sinds de Russische invasie is een derde van alle Oekraïeners gedwongen hun huis te verlaten. Daardoor is dit vandaag de dag de grootste menselijke ontheemdingscrisis ter wereld. Tot nu hebben 5.7 miljoen vluchtelingen Oekraïne verlaten. Nog eens 7.7 miljoen mensen zijn ontheemd in Oekraïne. Een geschatte 13 miljoen mensen zijn gestrand in getroffen gebieden die ze niet kunnen verlaten wegens verhoogde veiligheidsrisico’s, verwoesting van bruggen en wegen, als ook een gebrek aan resources of informatie over waar ze veilig zijn en kunnen verblijven. Veel mensen die vast zitten kunnen niet voldoen aan hun basisbehoeften zoals voedsel, water en medicijnen.’

‘De levering van levensreddende hulp blijft tegelijkertijd problematisch door een gebrek aan veilige toegang tot humanitaire hulp. UNHCR en partners proberen continu de meest getroffen gebieden te bereiken met levensreddende hulp als onderdeel van een humanitair konvooi van meerdere hulporganisaties. UNHCR blijft eveneens oproepen tot de bescherming van burgers en burgerlijke infrastructuur, respect voor internationale humanitaire rechten en het open houden van grenzen door buurlanden om toegang te verlenen aan vluchtelingen.’

28 april 2022

WHO heeft 11 extra aanvallen op de gezondheidszorg in Oekraïne geverifieerd. Op 28 april zijn in Oekraïne 175 aanvallen op de gezondheidszorg geverifieerd. Deze aanvallen veroorzaakten 73 doden en 52 gewonden.

We zijn verontwaardigd dat de aanvallen op de gezondheidszorg doorgaan.

Stichting HUMANE heeft oproepen ontvangen van Oekraïense artsen die om dringende hulp vragen bij het opzetten van nieuwe medische faciliteiten in regio’s in Oekraïne die op dit moment relatief veilig zijn. Eén van deze regio is Chernivtsi.

Wij helpen op dit moment met het opzetten van een verloskundige kliniek in deze regio. Met hulp van Nederland voorzien we hen van levensreddende medicijnen (zoals adrenaline/noradrenaline, insuline, antibiotica, corticosteroïden en plasmasubstitutie), medische producten (steriel gaas, spuiten, infuusnaalden, hemostatische sponzen en medische mondkapjes) en medische apparatuur (echografisch apparaat, ginecologische stoel).

Maar er is nog steeds dringend hulp nodig. De crisis is nog lang niet voorbij. Help ons helpen! 

26 april 2022

UNHCR en partners lanceert een oproep voor urgente extra noodhulp voor de 8,3 miljoen vluchtelingen in de buurlanden van Oekraïne te ondersteunen, namelijk Hongarije, de Republiek Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije. 

Door de aanhoudende gevechten, vernietiging en ontheemding in Oekraïne heeft de oorlog tot nu toe meer dan 12,7 miljoen mensen ontworteld – van wie er meer dan 5 miljoen als vluchtelingen over de grenzen zijn gevlucht en 7,7 miljoen nog steeds ontheemd in het land. Bijna 13 miljoen meer mensen zijn naar schatting ook gestrand in getroffen gebieden of kunnen niet vertrekken vanwege veiligheidsrisico’s.

Stichting HUMANE start een actie om de miljoenen vluchtelingen binnen Oekraïne te helpen aan een betere medische zorg door het assisteren met medische apparatuur en medicijnen. 

Daarnaast willen we graag de mensen die gestrand zijn in vluchtelingenkampen voorzien van gezond eten en drinken: naast ingeblikt vlees, groenten en fruit ook vers brood! De crisis is nog lang niet voorbij, de voorraden raken snel op, help ons blijven helpen!

We hebben daarnaast een hulpvraag gekregen voor huishoudelijke apparatuur: koelkasten, wasmachines, elektrische ovens, waterkookers. Wie kan ons hiermee helpen? 

11 april 2022

Op 10 april 2022 werd het aantal vluchtelingen vanuit Oekraïne geschat op 4.547.735. Daarvan worden 692.501 mensen opgevangen in Roemenië. Hoewel tot nu toe relatief veel vluchtelingen die de grens overkomen al een bestemming hebben verderop in Europa, wordt de situatie voor de groep die de financiële middelen en contacten niet heeft steeds meer noodlijdend. Roemenië bereidt zich daarom voor om ook deze vluchtelingen op te kunnen vangen.

Beeld van het dataportaal van de UNHCR

17 maart 2022

Roemenië vangt rechtstreeks bijna 500.000 vluchtelingen op. Bovendien vinden de vluchtelingen naar Moldavië veelal doorgang naar Roemenië. ‘Dit is in de crisisopvang erg belangrijk, omdat het helpt om de situatie daar te ontlasten. Moldavië is nog armer, de aantallen in verhouding tot de populatie zijn erg hoog en de opvangcapaciteit is overweldigd en ontoereikend door de instroom van vluchtelingen. Eerste opvang zal moeten worden verleend in Roemenië en mensen zullen dan kiezen of ze blijven of doorgaan naar andere landen’, zegt Batyr Sapbyiev, een protection officer bij UNHCR Roemenië.(https://lnkd.in/dkv9kxdh). ‘Zo heeft Roemenië in totaal in 3 weken tijd dan ongeveer 800.000 vluchtelingenmoeten opgevangen.’ 

10 maart 2022

Sinds het begin van het militaire conflict in Oekraïne zijn 78.977 vluchtelingen in Roemenië en 82.762 vluchtelingen in Moldavië binnengekomen. Volgens de United Nations Refugee Agency is dit de snelste vluchtelingen exodus tot dusver deze eeuw, waarbij meer dan 1,7 miljoen mensen Oekraïne zijn ontvlucht in slechts 10 dagen. Momenteel komen er dagelijks meer dan 2.000 vluchtelingen, voornamelijk vrouwen en kinderen, Botosani binnen.

Achtergrondinformatie

Op 24 februari 2022 viel het Russische leger de Oekraïne binnen. Sindsdien wordt het land langzaam afgebroken en zijn haar inwoners of aan het vechten of op de vlucht. Eén van de landen waar de vluchtelingen hun toevluchtsoord zoeken is Roemenië. Dit land heeft in totaal 530 kilometer grens met de Oekraïne.

Gevolgen voor Roemenië

De Roemeense stad Botosani, een stad zo groot als Zwolle, ligt op vijftig kilometer van de grens met Oekraïne. In de stad is de oorlog voelbaar. De militaire vliegtuigen kunnen ze nog net niet aanraken, de stilte wordt ’s nachts doorbroken door explosies en overdag lopen duizenden mensen de stad binnen. Vluchtelingen die niets meer hebben dan de spullen die ze kunnen dragen. 

Dit speelt zich allemaal af op ongeveer 20 uur rijden van Nederland. 

Naar schatting hebben twaalf miljoen mensen in Oekraïne en vier miljoen vluchtelingen nu en in de komende maanden hulp en bescherming nodig. Helaas worstelen humanitaire organisaties met het leveren van die zorg. 

Hulp door lokale vrijwilligers

Het gat dat is ontstaan is opgevuld door vrijwilligers die vluchtelingen opvangen, verzorgen en soms doorsturen naar andere opvanglocaties, zoals lokale hotels, particuliere huizen, restaurants, scholen, sporthallen en zomerkampen. Zij delen de noodpakketten uit en zorgen voor transport. Zij zetten de noodopvangcentra op, regelen de bedden, organiseren de medicijnen. Eén van de meest actieve hulporganisaties is Grup Civic Botosani, onder leiding van Daniel Caslariu. 

Maar zij kunnen het niet alleen. Hun voorraden, medicatie en voedsel raken op. Daarom zijn we Stichting HUMANE begonnen. Wij kunnen hen helpen om de hulpmiddelen te verzamelen en op de juiste locaties terecht te laten komen. 

Wat nu nodig is

Door onze nauwe banden met de hulpverleners in Roemenië weten we precies wat ze nodig hebben en zeker dat alle donaties op een goede plek terecht komen. De volgende middelen worden momenteel verzameld:

 • Voedsel: babyvoeding, melkpoeder, ingeblikt vlees en groenten, ingeblikt fruit, suiker, hyper-calorische repen (chocoladerepen, proteïnerepen), ontbijtgranen, pasta, rijst, water, thee, koffie, koekies, wegwerpbestek;
 • Persoonlijke hygiëne verzorgingsproducten: toiletartikelen, zeep, shampoo, tandpasta en tandborstels, toiletpapier, luiers, vochtige doekjes;
 • Eerste hulp: EHBO-koffers, zaklampen, batterijen;
 • Beddengoed: bedden, dekbedden, slaapzakken en isopreenfolies, thermokleiding voor kinderen en volwassenen.
 • Medicijnen: vital life support (adrenaline, noradrenaline, atropine, efedrine), corticosteroïden, antihistaminica, antihypertensiva, hartaanval-medicate, longmedicatie, antibiotica, analgetica, hemostatica, antiseptica, wegwerpmaskers, chirurgische handschoenen, verband, spuiten, naalden, hechtmateriaal;
 • Medische producten: ambub ags, laryngoscopen, endotracheale tubes, larynxmaskers, zuigpompen, bloeddrukmeters, tonometers.

Draag bij en geef deze hulpverleners een steuntje in de rug.